MC

Varför ta MC-kort?

Att köra motorcykel är ett av det absolut roligaste man kan göra. Att köra en varm, solig sommardag efter en kurvig väg, att känna accelerationen ut från stopplikten in på 110-vägen, lukten från asfalten när det regnat. Gemenskapen och sammanhållningen mellan motorcykelåkare är känt för de flesta. Friheten att bara kunna åka iväg och uppleva. Att ta MC-kort är att ge sig själv en present som man förhoppningsvis kan utnyttja långt upp i åren. Det är många intryck och känslor förknippade med att köra motorcykel!

Vi vill ge dig en bra utbildning så att du kan njuta av mc-åkningen på ett säkert sätt!

Behörigheter?

A1= Det man tidigare kallade för lätt mc, för att ta körkort för A1 måste du ha fyllt 16 år. Max 125cc och 11kwh eller 0,1 kwh/kg.

A2= Det man i folkmun brukar kalla för mellanklass, för att ta körkort för A2 måste du ha fyllt 18 år. Finns ingen max cc utan max 35kwh eller 0,2 kwh/kg.

A= Tung mc, körkortsålder 24 år (har du däremot tagit A2 vid 18 år kan du efter en ny uppkörning få A vid 20 år). Ingen begränsning på effekt eller kubik.

Hur går det till att ta mc-kort?

Körkortstillstånd

Det ansöker du lättast om på korkortsportalen.se. Tänk på att körkortstillståndet är giltigt i 5 år, så har du nyligt tagit ett annat körkort kanske du redan har ett giltigt körkortstillstånd. I samband med att du ansöker om körkortstillstånd så måste du skicka in ett synintyg. Synintyget kan du få hos en optiker eller här hos oss på trafikskolan. Vi gör en enklare typ av synundersökning, ring in eller maila och boka en synundersökning.

Utbildning

Många brukar lägga upp det så att man börjar plugga teori under vårvintern så att man i princip är färdig med teorin innan man börjar köra. Det går däremot inte att göra teoriprov innan du gjort dina Riskutbildningar. Många brukar använda sig av MC-Boken, Körkortsboken och Internet-tester för att plugga in teorin. När du gör ditt teoriprov är det en blandning av vanliga trafikfrågor och lite mer MC-specifika frågor. Körningen på trafikskolan brukar komma igång i mitten på april, men det beror förstås mycket på vilken vår vi får. Körutbildningen har vi beskrivit lite mer ingående lite längre ner. Det är många motoriska förmågor som du måste få in i kroppen när du skall lära dig att köra motorcykel och det är viktigt att du kan köra motorcykeln på ett avslappnat sätt. Det tar tid att få in allt så kolla upp redan nu hur det ser ut för dig.

Riskutbildningar

När du skall ta ett MC-kort är det obligatoriskt för alla att genomgå 2 riskutbildningar. Risk 1 är en teoretisk utbildning på 3 timmar som skall hjälpa dig att se riskfyllda situationer, fundera över din egen attityd till risker i trafiken och ge dig en bredare bild om MC-olyckors orsak och verkan. Risk 1-utbildningen kräver ingen förkunskap, vilket gör att du kan genomföra utbildningen utan att du har kört speciellt mycket motorcykel. Risk 2 är en praktisk utbildning på 4 timmar. Under utbildningen kommer du att få prova din egen begränsning, motorcykelns begränsning och hur hastigheten påverkar din förmåga att undvika problem. Tanken med utbildningen är att den skall hjälpa dig att få en känsla för hur du kan påverka dina risker att vara med om en olycka. Utbildningen kräver att du kan köra motorcykel på ett avslappnat sätt.

Teoriprov

Nu kan du skriva ditt teoriprov! Du kan alltså boka ett teoriprov innan du genomgått Riskutbildningarna men du kan inte skriva teoriprovet innan. Teoriprovet består av 70 frågor, av dessa är 65 frågor som räknas, för att få ett godkänt resultat måste du ha minst 52 rätt.

Körprov

När du fått ett godkänt teoriprov kan du boka ditt körprov. Tänk på att under juni, juli, augusti är det högtyck på Trafikverket så kom ihåg att planera långt framåt.

Körutbildning

Vi har lång erfarenhet av att utbilda MC-förare och tycker dessutom att det är riktigt kul!

Vi har lagt upp den praktiska utbildningen så här:

Steg 1
Manövreringsträning:
Här övar vi i lugnare områden och till stor del på avskild plats. Tanken är att du som elev skall få fokusera på motorcykeln och så lite som möjligt på trafiken runt om. Mycket fokus ligger på att du blir trygg med balansen på motorcykeln. Men även bromsning, växling och att svänga i olika farter.

Steg 2
Inledande trafik:
Här har du ganska bra koll på hojen. Tanken är att du skall få börja samspela med andra, du jobbar in placeringar och rutiner inför korsningar samtidigt som du får möjlighet att fortsätta träna upp din förmåga att manövrera.

Steg 3
Stadstrafik:
Här har du bra koll på hojen och fokuserar för fullt på regler, fartanpassning, placeringar och att läsa av trafiken. Mycket fokus läggs på de speciella risker som finns med att befinna sig på en mc i trafik.

Steg 4
Fartträning och olika underlag:
Här övar vi i högre fart, vi åker 110 på motorvägen, tränar kurvteknik efter lämplig väg, övar att köra på grusvägar, men också att bromsa på grus.

Steg 5
Trafikverkets manöverprov:
Här övar vi inför manöverprovet.

Steg 6
Tillämpning:
Här sitter du som elev alltid ensam på motorcykeln och din lärare styr vart du skall åka via radio. Här har du chansen att jobba upp de områden som du haft svårt med under utbildningens gång. Tanken är att under denna körning ska du kunna åka i en varierad miljö utan att göra några större misstag.

Steg 7 Körprov: Nu är du klar! Bara ut och åka på egen hand.

Hur många lektioner behöver jag?

Hur lång tid och hur mycket du kommer att behöva träna beror helt på dina förutsättningar och tidigare erfarenheter. En annan viktig del är också om du har möjlighet att träna privat. Att ha möjlighet att träna privat gör att du får mer timmar på hojen och förmodligen blir ditt körkort billigare!

För att garantera dig en plats bör du vara ute i god tid. Vi har ett kösystem där du bokar din plats. Hör av dig på 090-720 60 20 om du vill veta mer. Se prislista >

 

För att läsa mer om MC-körkort så klicka på någon av dessa länkar:

Körkortsportalen.se

honda-svart